Ako české aj slovenské železnice okrádajú vlastných cestujúcich

21. 1. 2010 0:20
Rubrika: Cestovanie

Vecí ktoré nám zvyknú vadiť na cestovaní vlakom sú stovky. Ale tentoraz som objavil niečo, pri čom skutočne zastavuje rozum. Povedali by ste, že lístok na tú istú trasu medzi Slovenskom, Českom a Nemeckom (povedzme Bratislava - Berlín alebo Brno - Berlín) je možné v Nemecku kúpiť za polovicu ceny čo v Česku alebo Slovensku? No ja teda nie. V septembri som cestoval do Nemecka, chcel som ísť vlakom kvôli množstvu batožiny, a našiel som (teda Pavla našla :P ) na stránkach www.cd.cz akciu "eTiket" do Berlína, buď za 29 euro z Prahy alebo 39 euro z Brna. Nič iné nie je možné. [Pozn.: lístok treba kúpiť minimálne 3 dni pred cestou, je na meno a na konkrétny vlak, a pre každý vlak je k dispozícii iba obmedzený počet akciových lístkov. Nič z toho mi principiálne nevadí.] Zdalo sa to ako super cena, a aj som to využil. Zo Slovenska do Brna som musel kúpiť samostatne lístok, ale to nie je nič hrozné.

Ale teraz, keď chcem cestovať domov a pozeral som si aké ceny má Deutsche Bahn, skoro ma prekotilo. Deutsche Bahn vám predá akciový lístok nie len do Prahy alebo Brna, ale do všetkých staníc, kde tie medzištátne EC vlaky stoja! Teda napríklad Ústí n. L., Kolín, Pardubice, Břeclav. A teraz pozor! Lístok kupovaný v Nemecku pre cestu Berlín - Praha stojí 19 euro a Berlín - Břeclav stojí 29 euro! V porovnaní s českou cenou pre opačný smer (ktorú som uviedol vyššie) je to ako by ste sa celú cestu medzi Prahou a Břeclavou viezli zadarmo! [Pozn.: obmedzenia platia rovnaké ako opačným smerom.] Zdá sa toto niekomu normálne? Ako je možné, že za jazdu tým istým vlakom po tých istých koľajniciach si pýtajú Nemci o dosť menej peňazí? Dá sa to nazvať inak ako podvod na cestujúcich?

A to nie je všetko. DB vám predá lístok aj do Bratislavy, stojí to 39 euro. Logicky by som čakal, že teda aj naše železnice poskytujú nejaké zľavy do Nemecka. Nuž áno, poskytujú menšiu zľavu do Mníchova. Jasné, že do Mníchova, keď tam žiadne vlaky z Bratislavy nejazdia! Keby nedajbože poskytovali nejakú zaujímavú zľavu na cestu do Berlína, kam jazdia z Bratislavy 3 priame vlaky denne, riskovali by, že si nebodaj niekto taký lístok kúpi... Do Berlína vám predajú lístok za 122 euro spiatočný (platný jeden mesiac), a za toľko môžete poletieť z Viedne, ak si kúpite letenku dostatočne vopred.

Čo s tým robiť? Nie som veľký optimista, ale možno by pomohlo, keby im čo najviac ľudí napísalo, že by sa už naozaj patrilo, aby poskytovali porovnateľné služby ako sú bežné na západ od nás. Myslím, že im chodí tisíc naštvaných listov denne, ale asi ešte nemajú dosť.

UPDATE: zistil som vtipnú vec, aj lístok smerom do Nemecka, teda napr. Brno - Berlín si môžete kúpiť cez DB, teda www.bahn.de (zľava evidentne existuje aj keď cesta nezačína v Nemecku), a pekne ušetríte oproti cene Českých dráh, o Slovenských ani nehovoriac.

Zobrazeno 2983×

Komentáře

Mahy

@herby: je to jednoduché, stačí zadať odkiaľ, kam, dátum, a ak je na ten deň a vlak nejaká akciová ponuka, tak tam vyskočí také šedé tlačítko "Verfügbarkeit prüfen" (overiť dostupnosť).<br />
<br />
@kuchi: súhlasím. Síce aj v Nemecku prispievajú krajiny na regionálnu dopravu, ale DB AG je predsa len komerčná firma, musí hospodáriť na burze a preto sa viac snažia...

kuchi

proc je tomu tak? protoze CD (a predpokladam ze ZSSK na tom bude stejne) nepotrebuji, at s nima jezdi lide. Pripadne ztraty jim stat/kraj dorovna, nemusi se tedy snazit.

herby

Jak se na webu DB doklikat na ty akční lístky?

herby

Zajímavý objev! :)<br />
<br />
Ale myslím, že jim tisíce naštvaných dopisů nechodí, protože na to lidi už rezignovali... nebo snad jo?

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz